‘Is dit het nou?’

 

‘Is dit het nou?’

 

Soms is de aanleiding voor coaching concreet: een keuze die zich aandient, een verandering van buitenaf die je overkomt. Soms is het meer een gevoel van binnenuit, een twijfel, een verlangen, een sluimerende vraag.

En dat is ook precies hoe het werkt: het leven reikt je een signaal aan, luidkeels of fluisterend, en het is aan jou dit gewaar te worden en serieus te nemen. Ik kan je helpen te verstaan wat het je zegt en wat je ermee kunt.

Natuurlijk krijg ik in mijn praktijk ook veel vragen rondom zingeving en betekenis.

Wist je dat er onderzoek is gedaan naar de vraag of wereldwijd mensen dezelfde waarden en drijfveren hebben, ondanks alle cultuurverschillen? Het antwoord is Ja. Zo wil iedere mens, waar dan ook ter wereld, het gevoel hebben dat hijzelf of zijn leven betekenis heeft, van nut is. (de andere twee wereldwijde overeenkomsten zijn de waarde verbinding en de waarde autonomie)

Een gevoel van zinloosheid is een krachtig signaal. Het kan van alles betekenen. Soms wijst het je erop dat je beter kunt luisteren naar jezelf, om te weten waar je werkelijk heen wil. Soms zegt het iets over hoe jij teveel denkt dat het leven maakbaar is en waarom je dat zo graag wil. Vaak zegt het iets over afgesneden zijn bepaalde delen van jezelf.

De neiging is om de oplossing te zoeken in veranderingen: weggaan van je partner, een andere baan. Soms is dat inderdaad een goed idee. Meestal gaat zinloosheid echter vooral over hoe jij je verhoudt tot jezelf en het leven.

 Herken jij de volgende vragen en signalen? 

  • Het zal wel een midlifecrisis zijn, maar ik denk regelmatig ‘is dit het nou?’
  • Het is een luxeprobleem hoor, dat weet ik wel, maar ik ben bang dat ik over 30 jaar spijt heb als ik nu gewoon doorhobbel.
  • Ik haal er niet uit wat erin zit, dat voel ik.
  • Ik ben niet gelukkig (genoeg).
  • Heb ik wel de juiste keuzes gemaakt?

 

Herken je hier iets in? Ben je benieuwd hoe je dit nou eigenlijk moet interpreteren, of wat je ermee kunt?

Neem contact op, dan kijk ik met je mee.