‘Ik weet het wel maar ik doe het niet’

‘Ik weet inmiddels wel hoe het komt, maar het lukt me nog niet altijd het ook echt anders te doen’

 

Soms is de aanleiding voor coaching concreet: een keuze die zich aandient, een verandering van buitenaf die je overkomt. Soms is het meer een gevoel van binnenuit, een twijfel, een verlangen, een sluimerende vraag.

En dat is ook precies hoe het werkt: het leven reikt je een signaal aan, luidkeels of fluisterend, en het is aan jou dit gewaar te worden en serieus te nemen. Ik kan je helpen te verstaan wat het je zegt en wat je ermee kunt.

We zijn tegenwoordig allemaal een beetje amateur-psycholoog. We praten meer over onszelf dan 30 jaar geleden. We hebben er ook meer gemeenschappelijke taal voor. In allerlei tijdschriften en tv-programma’s kunnen we kennis opdoen over hoe mensen zich voelen en hoe dat komt. Dat geeft inzicht of herkenning en dat brengt opluchting. Dit leidt echter niet altijd tot verandering.

Hoe dan? Ik zeg wel eens: het is nodig om inzichten te laten zakken van je hoofd naar je voeten, zodat je er ook daadwerkelijk iets mee kunt en doet. Dat is niet hetzelfde als een concreet stappenplan dat je vertelt hoe dan. Het gaat wel over daadwerkelijk ervaren wáár in jezelf je de nieuwe vaardigheid kunt aanboren. En ook over het daadwerkelijk anders gaan ervaren, zodat je het ook anders kunt gaan doen.

Dit is mogelijk. Het kost (soms) wel tijd. Maar is zonder meer de moeite waard.

Herken jij de volgende vragen en signalen?

  • Ik ken mezelf aardig goed, maar dit krijg ik niet veranderd
  • Ik doe mijn best en toch lukt het me niet met die ene collega/ in die ene situatie
  • Ik leg de lat best hoog voor mijzelf
  • Ik heb faalangst
  • Ik heb mezelf best in de hand, maar zo nu en dan schiet ik nog in mijn oude reflex

Sta jij ook op het punt dat je zelf niet echt meer verder komt door inzichten? Neem contact op, dan zetten we samen een volgende stap