Teamcoaching

Nieuwe olifantenpaadjes maken

  • Het loopt soms moeizaam ook al willen jullie dat niet
  • Jullie willen meer een team worden
  • Jullie willen bepaalde competenties vergroten en eruit halen wat erin zit. Bijvoorbeeld over beïnvloeden, werkdruk, profileren, omgaan met weerstand of feedback.

Teamcoaching helpt. Het lijkt soms op een training maar is toch anders. Hoe werkt dat?

Mensen in bedrijven volgen de olifantenpaadjes. Dat betekent dat zij zich gedragen volgens onuitgesproken codes die ze bij jullie als het meest natuurlijk ervaren. Alle formele afspraken en kernwaarden ten spijt.

Het is van groot belang om deze codes in het vizier te hebben. Omdat ze anders hun eigen leven blijven leiden. Wat we ook voor training of bijeenkomst verzinnen.

Het gaat bijvoorbeeld over de manier waarop jullie met uitdagingen omgaan, elkaar wel of niet betrekken bij je werk, welke plek jullie je klanten geven. Communiceren jullie soft of juist hard, loont initiatief nemen of juist volgzaamheid. Wat is jullie DNA geworden?

Elke opdracht begint dus voor mij met het zien van jullie onuitgesproken gewoontes. Dat doe ik aan de hand van een paar gesprekken met verschillende mensen in jullie organisatie.

Ik houd jullie een spiegel voor als jullie iets nastreven wat in de praktijk niet kan. Bijvoorbeeld als jullie veiligheid willen creëren terwijl je openheid vermijdt. Of als je stevige grenzen wilt stellen terwijl je hardheid en kracht door elkaar haalt. Je zou kunnen zeggen dat olifantenpaadjes op die momenten ontstaan, als de afgesproken hoofdroute in werkelijkheid niet haalbaar is.

Vervolgens ontwerp ik een interventie waarmee jullie een nieuw spoor maken. Zodat jullie uitkomen bij het resultaat dat jullie zoeken. Het is mijn expertise jullie de bagage aan te reiken die daarvoor nodig is. Dit is persoonlijke bagage die ten goede komt aan jullie werk.

Bagage zoals de draagkracht die je nodig hebt om met werkdruk om te gaan. Of het vermogen te aanvaarden dat je tegen een muur aanloopt. De brede blik die nodig is om te zien hoe je wèl verder kunt. Of het kunnen loslaten van je neiging het altijd goed te willen doen, wat nodig is om initiatieven te durven nemen.

Deze persoonlijke bagage maakt jullie reikwijdte en gedragsrepertoire groter. Die ontwikkeling komt ten goede aan jullie werk. Jullie kunnen je werk daadwerkelijk een nieuwe invulling geven.

  • Jullie krijgen meer binding met elkaar
  • Jullie zijn creatiever of pro-actiever
  • Jullie weten van woorden daden te maken

Wil je weten hoe dit er in de praktijk uitziet?

Benieuwd wat ik voor jullie kan doen?

Mail je jullie vraagstuk. Dan vertel ik hoe ik het zou aanpakken.

Reacties van klanten

“Nogmaals heel veel dank voor gisteren. Ik heb het gevoel dat we als team een enorme stap hebben gemaakt, dankzij jouw hulp!”  Anne Christin Erbe, hoofd development Koninklijk Concertgebouworkest

“Je bent typisch NIET een hoog-geachte-adviseur-van-een-groot-kantoor, die erboven gaat hangen en adviezen geeft. Jij gaat met de mensen praten en kijkt wat er werkelijk leeft. Je sluit aan. Je laat de ander ontdekken wat binnen de gestelde grenzen de mogelijkheden zijn. Je bent ook helder over wat niet mogelijk is binnen het bestaande speelveld. Een team wat al jaren bekend stond als probleemteam staat weer op de rit.”  Annelies Kroon, regiomanager Ludens

“Loes heeft voor ons een traject Timemanagement uitgevoerd. Loes is een professional die goed aanvoelt wat in de groep leeft en wat de deelnemers nodig hebben. Op een ontspannen en deskundige wijze heeft ze onze medewerkers de principes van timemanagement bijgebracht. Hierbij vond ze goed de balans tussen de harde kant van timemanagement (agendabeheer en plannen) en de wat zachtere kant van timemanagement (omgaan met werkdruk).We hebben het als prettig en waardevol ervaren.” Pieter van Uden – Opleidingscoördinator Kessler Stichting

“Zeer kundig, gericht op resultaat, aandacht voor persoonlijke aandachtspunten. Het enthousiasme en vakbekwaamheid van Loes, heeft een grote bijdrage gehad aan mijn beleving tijdens de bijeenkomst.”

“Erg prettige groepsbegeleider. Managet duidelijk de verwachtingen van de deelnemers en biedt voldoende ruimte voor vragen. Weet een veilige en open sfeer te creëeren.”