Organisatieadvies

Wat is jullie blinde vlek?

Waar kan organisatieadvies bij helpen? Bij vragen die ontstaan waar mensen werken. Bijvoorbeeld:

  • Hoe kunnen we onze mensen ondersteunen in hun werkdruk?
  • Hoe krijgen we na de reorganisatie ieders schouders er weer onder?
  • Hoe kunnen we ons beter profileren naar klanten en stakeholders?

Organisaties willen deze werkvraagstukken graag fris en voortvarend aanpakken. ‘Het gaat goed maar het kan op dit ene vlak nog wat beter. Heb je een goede tip of training waardoor we onszelf nèt dat ene duwtje kunnen geven?’ Als het antwoord ja is en het werkt, is dat prima en zonder de twijfel de kortste en snelste route.

Mijn ervaring is echter dat mensen voor simpele oplossingen geen hulp nodig hebben. Die verzinnen ze namelijk zelf wel, of anders komt hun omgeving met een bruikbaar advies.

Als een mens of een organisatie ergens tegenaan loopt en het niet kan oplossen, is er meestal iets wat hij niet ziet in zijn analyse van het probleem. Noem het beroepsdeformatie, noem het een blinde vlek, het maakt niet uit.

Dit komt niet uit onwil, kortzichtigheid of gebrek aan zelfkennis. Maar simpelweg omdat het nauwelijks mogelijk is het brede verband te zien van een vraagstuk waar jijzelf onderdeel van bent.

Als ik aan de slag ga in een organisatie, komt er daarom een moment waarop ik MT of directie vertel wat ik als blinde vlek zie van jullie bedrijf. Wat ik teruggeef is meestal herkenbaar en soms confronterend. En roept de vraag op: wat nu te doen?

Eerst maken we de weg vrij om op een nieuwe manier tegen het vraagstuk aan te kijken, wat minder smal of oplossingsgericht. Wat daarbij helpt zijn nieuwe woorden of beelden om in te praten. Zoals ‘besluiten neem je met je voeten,’ of ‘zeg JA tegen de muur.’

Maar zoals iedereen weet is inzicht alleen niet genoeg om te veranderen. Je gaat het pas anders doen als je het anders kan voelen. Het is mijn werk jullie de bagage aan te reiken die dat bewerkstelligt. Waarmee je je anders gaat verhouden tot de situatie.

‘Het gaat erom mensen bagage aan te reiken, waardoor ze er anders in gaan staan. Dat geldt zowel voor jullie als MT, als voor jullie medewerkers.’

Die bagage ligt altijd op het persoonlijke vlak. Zoals kracht, lef, mildheid, relativering, helderheid, focus, ontspanning, aanvaarding. Dit zijn geen mooie begrippen maar inhouden in jou, die jij ergens op de plank hebt liggen en die je tevoorschijn moet trekken als je werk daarom vraagt.

Met betrokkenheid, nuchterheid, voorbeelden, vergelijkingen, plaatjes, vragen, verdieping en humor laat ik jullie zien hoe dat kan.

Dat levert op dat je het vraagstuk anders gaat ervaren en het waar nodig anders gaat doen. Zo bereiken we resultaten, voor en door mensen van vlees en bloed.

  • Jullie zijn congruent en herkenbaar in je boodschap
  • Jullie erkennen wat mogelijk is, en respecteren wat niet mogelijk is
  • Jullie hanteren de menselijke maat zonder slap of soft te zijn

Wil je weten hoe dit er in de praktijk uitziet?

Benieuwd wat ik voor jullie kan doen?

Mail me jullie vraagstuk. Dan vertel ik je hoe ik het zou aanpakken.

Reacties van klanten

“De werkzaamheden op onze schadeafdeling veranderen. Mensen willen wel mee veranderen, maar hoe? Waar liggen hun talenten? Op zoek gegaan naar een talentenbijeenkomst en daarbij uitgekomen bij Loes. Een enthousiaste vrouw met oog voor de individuele deelnemer. Voegt daarbij moeiteloos iets in op de planning zodat de deelnemers met nog meer bagage de deur uitgaan. Voor sommige nieuwe inzichten, voor anderen een bevestiging van een al ingeslagen weg. Al met al zeer geslaagd!” Clary de Boer – Univé Claim Service

“Als projectontwikkelaar zijn we dagelijks in gesprek met onze omgeving. Rondom een vastgoedproject zijn er veel (verschillende) stakeholders. Aan ons de taak om een goede visie neer te zetten, een plan te maken in dialoog met anderen, maar ook vanuit visie/plan anderen overtuigen en meenemen in het verhaal.
Loes heeft bij ons een traject presenteren/communiceren verzorgd van twee dagen, voor een groot deel van het team. Een kritisch gezelschap van professionals, maar het was bijzonder om terug te horen dat iedereen er iets aan gehad heeft. Loes werkt met kleine groepen en maakte het voor iedereen persoonlijk.
Loes had zich snel een beeld gevormd over ons werkveld en kon de stof daarom goed laten aansluiten bij de collega’s. Ook deelnemers met veel ervaring kregen een spiegel voorgehouden en konden een volgende stap zetten.” Henri van Dam – directie Synchroon

“Mensgebaseerd en realistisch.”

“Loes neemt je bij de hand en daagt je regelmatig uit door je uit de comfortzone te halen”

“Ik heb altijd bewonderd hoeveel jij over ons wist zonder dat je ons echt vaak zag. Je wist vaak dingen te benoemen over mij waarvan veel mensen dat niet zien. Op die manier hoefde ik niet alles uit te spreken, maar wist je het op de een of andere manier toch te benoemen.”

“Eerlijke sfeer, openheid, veiligheid”